Bontekoe zeilend avontuur

Ankeren onder de vuurtoren van Urk

De bemanning

Vlieland

Droogvallen onder Ameland

Historie

Het bewogen leven van een echte oerhollandse klipper

De Bontekoe is gebouwd in 1909 (als éénmaster) op de werf Baanhoek te Sliedrecht. Ze heeft vroeger met vracht gezeild over de rivieren en kustwateren. Tijdens de tweede wereldoorlog is er getracht om er een landingsvoertuig van te maken, en zodoende heeft de Bontekoe een genoodzaakte nieuwe kop. Daarna heeft het schip lang als motorvrachtschip gevaren, om vanaf de jaren '70 als kraanschip verder te gaan. Zo heeft ze nog mee geholpen aan de bouw van de markerwaarddijk! In de beginjaren '90 is het schip weer omgebouwd tot volwaardig zeilschip, maar nu als passagiersschip. Nu zeilt het schip dus nog steeds rond in de binnenwateren van Nederland, maar nu met gasten!

Het schip van buiten

De Bontekoe is een 34 meter lange tweemastklipper. Het schip is extra ruim opgezet aan dek, en bied dus veel ruimte om te luieren op het dek, maar ook om met z’n allen het zeil te zetten en te bedienen, en sportief te zeilen. Zo is er extra aandacht besteed aan het schip zo licht mogelijk bedienbaar maken. De Bontekoe is getuigd zonder lieren om de zeilen te hijsen, dus iedereen mag en kan helpen bij het zeil hijsen en strijken!
Uiteraard is er ook veel plek als u liever niet mee kan of wil helpen. Zoals bijvoorbeeld in de grote zitkuip, die gelijkvloers is met het dek, en het ruime achterdek, waar altijd plaats is om mee te kijken op de kaart.

Meer foto's

De bemanning

De trotse eigenaren van de Bontekoe zijn Renée van Hasselt en Niels Lassing. Renée en Niels zijn de vaste schippers van het schip, en hun dochtertje Vera vaart ook altijd mee. Het schip is sinds 2013 in de familie, maar ver daarvoor voeren zij al samen op andere zeilschepen, en zo hebben ze elkaar ook leren kennen. Als er iets is wat Renée en Niels graag doen, dan is het u het naar de zin maken, en samen met u het schip zo mooi mogelijk laten zeilen, en mooie plekken verkennen. De Waddenzee is misschien wel het meest favoriete vaargebied.

Meer over de bemanning

Het schip van binnen

Ook van binnen is de Bontekoe een zeer ruim schip. In de salon is dan ook genoeg plek voor iedereen en dan blijft er nog een knusse zithoek over. Er zijn heel veel vensters die zorgen voor veel lichtinval en uitzicht. Aan de salon grenst de grote halfopen keuken. Voor uw gemak zijn er 2 koelkasten waarvan 1 in de keuken en 1 bij de uitgang van de salon. Het schip beschikt over 3 ruime douches en 3 ruime toiletten. De hutten zijn ook ruim van opzet en overal in het schip is cv, warm en koud water alsmede 230v stopcontacten

Bekijk hier onze virtuele tour
U bent hier: